torstai 13. marraskuuta 2014

Braai & yhdessäolo



Viimeisiä viikkoja viedään työharjoittelun osalta ja tunnelmat on aika masentuneet tietyllä tapaa. En haluaisi vielä lähteä takaisin Suomeen, koska kolme kuukautta on hyvin lyhyt aika uudessa kulttuurissa. Etenkin jos haluaa keskittyä toden teolla työhön sekä tutkimuksen tekemiseen. Työharjoitteluni on kuitenkin tähän mennessä antanut minulle enemmän valmiuksia kuin osasin odottaa. Akateeminen kirjoitustaitoni, englanninkielen taitoni, keskustelu, raporttien valmisteleminen jne. ovat kehittyneet huimasti sekä sosiaaliset taitoni. Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä työelämässä ja etenkin järjestötyössä. Järjestöjen koordinaattorit ja johtajat osallistuvat tuhansiin konferensseihin sekä neuvotteluihin vuoden aikana, joten tämänkaltaisessa työssä tapaa päivittäin uusia ihmisiä. On tärkeää osata keskustella sujuvasti sekä tuoda omat mielipiteensä ja kehitysideansa esiin kohteliaalla tavalla.

En kuitenkaan halua vielä ajatella paluulentoa Suomeen vaan pyrin nauttimaan viimeisistä viikoistani täällä. Mikä sen parempi keino kulttuurin sisäistämiseen on kuin yhdessäolo paikallisten kanssa. Olen täysin ihastunut täällä eteläafrikkalaiseen braai- kulttuuriin ja tapaamisiin joissa ihmiset kerääntyvät yhteen pitämään hauskaa sekä keskustelemaan. Braai eli grillaus-/hengailu- illat ovat kaikkein parhaimpia. Jokainen joka osallistuu braai:n tuo mukanaan jotai pientä braai:n hostille eli järjestäjälle esim. sipsejä, pähkinöitä, biltong (eteläafrikkalainen kuivaliha, parasta mitä tiedän) ja virvoitusjuomia. Braai:n menu koostuu yleensä: pihveistä, uuniperunoista, kanasta, boerewors(perinteinen, mausteinen makkara), grillattuista kasviksista, perunasalaatista, salaateista, pap (maissimuusi) jne. Tietysti juomat ovat yleensä perinteisesti olut, viini, virvoitusjuomat jne. Grillijuhlat ovat mukavaa yhdessäoloa ja hyvää ruokaa, mitään muuta ei tarvita. Ai niin, ja tietysti menevää musiikkia.

Tässä kuvia muutamista braai- ruoista/eteläafrikkalaisista ruoista:

                                                               
Biltong (http://kampkosenwenke.weebly.com/biltong-en-droeumlwors)


http://dakareats.files.wordpress.com/2011/03/shutterstock_12359281.jpg
 Boerewors (http://dakareats.files.wordpress.com/2011/03/shutterstock_12359281.jpg)


Pap & Chakalaka  (www.jhblive.com)

Tähän mennessä olen osallistunut moniin braai- juhliin ja jokaisessa niistä on ollut mukava sekä rento tunnelma. Eteläafrikkalaisiin on todella helppo tutustua, koska useimmat ihmiset ovat avoimia etnisestä taustasta riippumatta. 

Eteläafrikkalaisessa kulttuurissa yhdessäolo, perheen merkitys ja läheisistä huolehtiminen on hyvin merkittävää. Ihmiset täällä pitävät outona sitä jos et pidä yhteyttä esim. vanhempiisi tai ystäviisi päivittäin. Small talk ja kuulumisten kyseleminen on tärkeää. Sinun tulee osoittaa, että välität ja läheisesi merkitsevät sinulle paljon. Etenkin sosiaalisen median käyttö on jotain todella suosittua täällä, ehkä jopa enemmän kuin Suomessa. Etenkin whatsapp- sovelluksen käyttö (ilmainen viestipalvelu, joka on ladattavissa kännykkään). Itse käytän täällä päivittäin whatsappia, paljon aktiivisemmin kuin Suomessa. Yleisesti sosiaalinen media mm. facebook, instagram, twitter ovat suosittuja kuten Suomessakin. Ihmiset täällä rakastavat jakaa kuulumisia ja kuvia omasta elämästään. Etenkin kuvien ottaminen on jotain todella hullua, tuntuu että ihmiset räpsivät selfieitä ja yhteiskuvia joka paikassa. Tietysti on hauskaa ottaa kuvia muistoksi ja jakaa mukavat yhteiset hetket läheisten kanssa, mutta rajansa kaikella :)

Itseäni kuitenkin viehättää eniten yhteisöllinen elämäntapa ja se, että kanssaihmisistä pidetään huolta. En mielestäni koe täysin samanlaista ilmiötä Suomessa. Haluan kuitenkin korostaa, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen yksilö, joten jokaisella on omat mieltymyksensä sekä tapansa viettää vapaa-aikaa. Ei täällä jokainen ole niin innoissaan menossa braai-juhliin tai sosiaalisiin tapahtumiin. 

Itse olen mieltynyt braai-juhliin ja jään todellakin kaipaamaan niiden tunnelmaa ollessani takaisin Suomessa.


2 kommenttia:

  1. Eikö sinulla ole ikävä esim. Poikaystävää tai perhettä? Olet todella rohkea! Itse en pystyisi.

    VastaaPoista
  2. Ja olihan minulla toinenkin kysymys! Mitä opiskelet?

    VastaaPoista